קניוה מאובטחת

צמח מרפא שיח אברהם

שיח אברהם מצוי Vitex agnus castus

שיח רב שנתי בגובה 4-1 מ' ממשפחת הוורבניים. ענפיו זקופים, העלים מאוצבעים, בעלי ריח חזק אופייני, נושרים בחורף. פורח ביוני-ספטמבר בתפרחות צפופות בגוון כחלחל, סגול או ורוד. 
גדל באגן הים התיכון על גדות ובאפיקי נחלים.
השם העברי ניתן לצמח על פי המסורת הגורסת שבשיח זה נתפס האייל בקרניו בעקדת יצחק. 
השם הלטיני והמקומי מרמזים על השימוש המסורתי בצמח כמרגיע יצר מיני – anaphrodisiac, ולפי עדויות רבות היה בשימוש הנזירים באיטליה ויוון במטרה לסייע בשמירה על נדר ההתנזרות.

חלקים שימושיים: פירות = Vitex concis ; עלים = Vitex folia .

מועד איסוף: בזמן הבשלת הפירות – נובמבר-דצמבר.

מרכיבים: שיח אברהם הוא דוגמה לצמח שפעילותו הרפואית תלויה בשילוב שבין מרכיביו ולא בחומר אחד דומיננטי או פעיל. בפירות התגלו מגוון מרכיבים בעלי פוטנציאל רפואי ביניהם:
Iridoids- main iridoid aucubin and it's p-hydroxybenzoyl derivative, agnuside 
Flavonoids- casticin, iso vitexin 
Volatile oil- mono and sesquiterpenes 
Triterpenoid bitter principle- castine 
Alkaloid- viticin
פרמקולוגיה: 
1. ויטקס גורם לירידה ברמת הפרולקטין. שימושים ספציפיים: טיפול בבעיות הקשורות בהיפר פרולקטינמיה (שלב הפרשה קצר במחזור החודשי), ירידה בהפרשת פרוגסטרון, חוסר פוריות, היעדר ביוץ או עצירת מחזור.
2. בכמויות נמוכות בזמן הנקה גורם להגברת הפרשת הפרולקטין ומכאן לעלייה בייצור החלב ובגודל השדיים.
3. פועל בצורה לא ישירה (אינו מכיל פיטואסטרוגנים) על האיזון בין אסטרוגן ופרוגסטרון – עלייה ברמת הפרוגסטרון וירידה מסוימת באסטרוגן. שימושים ספציפיים: מצבים קליניים של עודף אסטרוגן – אנדומטריוזיס, מיומה, PMS, ציסטות בשדיים, כאבי מחזור עם סיבוכים: כאבים בשדיים, התנפחויות, כאבים ממושכים.

שימוש מסורתי בפירות (מקורות שונים): התנפחות ודלקות של הטחול, שפעות ושלשולים, דלקת הרחם, המרצה של זרימת חלב, אפילפסיה, הרגעת היצר המיני אצל נזירים, כאבי ראש, הרעלות קיבה, כאבי פרקים.

שימושים מודרניים: אקנה, אל-וסת, אי ספיקה של הגופיף הצהוב (שם כללי שמציין ירידה ברמת פרוגסטרון יחד עם מצבים כגון דימום רב, וסת מרובה, אל-וסת, כאבי מחזור, PMS, אל-ביוץ, חוסר פוריות, דימום בין מחזורים, מחזור לא סדיר ועוד), חוסר חלב אצל מניקות, עודף פרולקטין, גיל מעבר, אנדומטריוזיס, PCO ((Polycystic ovary, הרגעת היצר המיני במקרים של sexual neurosis.

דרכי לקיחה: ברוב המקרים ויטקס ניתן פעם אחת ביום מיד לאחר הקימה בבוקר. אפשר גם לשלב ויטקס בתוך פורמולה כללית ואז ניתן לקחתו מספר פעמים ביום (בד"כ שלוש פעמים ביום).

תכשירים מצויים בשוק: רוב מוחלט (86%) מההרבליסטים באנגליה משתמשים בוויטקס בצורה של טינקטורה או מיצוי מועשר (fluid extract).
אפשרויות אחרות כוללות לקיחה של הצמח בצורת אבקה מועשרת (סטנדרטית) או אבקה רגילה בצורה של חליטה או בקפסולות.

תופעות לוואי: באופן עקרוני הוויטקס נחשב לצמח בטוח ביותר. תופעות לוואי הינן נדירות וקצרות טווח.
תופעות מדווחות: כאבי ראש, בחילות, שינויים במחזור החודשי כגון דימום כבד יותר.

משך הטיפול: תלוי באופי הבעיה. ברוב המקרים מטופלים מדווחים על שיפור בסימפטומים לאחר 8-4 שבועות.

קונטרה-אינדיקציות: הרבליסטים רבים בוחרים שלא לתת ויטקס במקרים של סוגי סרטן התלויים בהספקה של הורמוני מין. מקרים של עודף פרוגסטרון בדם. רבים נוטים שלא לתת ויטקס במקרה של שימוש בגלולות נגד הריון והורמונים של גיל המעבר (לא בגלל תופעות לוואי אלא בגלל ירידה באפקטיביות).
בסקר שנערך השנה באנגליה התגלה שכמעט 100% מההרבליסטים משתמשים בויטקס באופן קבוע ומגדירים אותו כאחד הצמחים החשובים ביותר הנמצאים ברשותם.